Berättelsen om Happy
Maria stod på fältet och väntade. Den annars så livliga Rhodesian Ridgebacken hade rusat iväg med sin vanliga fart och borde vid det här laget redan varit tillbaka. Minuterna gick. Fältet låg tyst och stilla. Till slut dök Happy upp i horisonten, men i stället för sitt vanliga språng gick hon på tre ben …

Djur en självklar vardag för expertkommentator Maria
För Maria Gretzer har djur alltid varit en naturlig del av livet. Den legendariska hoppryttaren började rida redan vid sju års ålder och fick sin första egna häst när hon var fjorton. Hästarna blev snabbt hennes stora intresse, och genom åren har hon tävlat på högsta nivå och gjort sig ett namn inom ridsporten. För många är hon känd som expertkommentator i Sveriges Radio, senast under OS i Paris 2024.
I dag driver Maria en hästgård i södra Skåne, där djuren är en självklar del av vardagen. På gården bor förutom hästarna också hennes två älskade Rhodesian Ridgebacks: Happy, 8,5 år, och Inka, 2,5 år. På gården har hundarna vuxit upp i en öppen och naturnära miljö med oändliga möjligheter att utforska och leka. Maria har alltid sett till att de fått det bästa av allt – från långpromenader ute på de vida skånska fälten till att springa av sig inom gårdens stora inhägnader.

Checklista: Vad gör du när olyckan är framme?
När ditt husdjur har skadat sig kan det vara svårt att veta vad du ska göra i de första skedena. Här är de viktigaste stegen:
Försök att hålla ditt husdjur så stilla som möjligt för att inte förvärra skadan. Prata mjukt med det och ge försiktig beröring.
Kolla efter synliga skador, som sår, svullnader eller benbrott.
Ring oss för råd och vägledning. Försök beskriva skadan så gott du kan.
Om du behöver åka in med djuret är det viktigt att skadan inte förvärras av transporten. Använd till exempel filt eller bärsele för att lyfta och stötta djuret.
Tips! Nå oss när du behöver oss
Löpturen gick väldigt fel
Det var just på en sådan promenad förra hösten, när Maria var ute med Happy och Inka för att njuta av det fina vädret, som olyckan var framme. Himlen var kristallblå och luften härligt frisk. Hundarna rusade fram och tillbaka över det öppna landskapet, fyllda av energi och leklust. Rhodesian Ridgeback är en ras som älskar att kunna sträcka ut i full galopp, och nu fick de verkligen chansen.
Uppspelt av leken gjorde Happy plötsligt ett utfall och försvann som en pil genom luften. Hon var verkligen i sitt rätta element.
När hon väl hade sprungit av sig skulle hon som vanligt komma tillbaka och vara redo för nästa lek, tänkte Maria. Men minuterna gick, och Happy syntes fortfarande inte till. Maria ropade efter henne, men det var tyst.
När hon till slut skymtade Happy långt borta förstod Maria att något var fel. Happy hade inte sitt vanliga språng, utan gick på tre ben. Leken var över för i dag – och troligtvis för en lång tid framöver.
Snabbt till veterinären
Väl hemma ringde Maria till Veterinärgruppen i Tygelsjö och fick prata med Emma. Maria förklarade vad som hade hänt och beskrev Happys symtom. Det dröjde inte många sekunder innan Emma bad henne att komma in med Happy till kliniken redan nästa morgon.
Sagt och gjort. Morgonen därpå möttes Maria och Happy av det varma välkomnande de alltid fick på kliniken. Till Happys stora glädje var det Merete som tog emot dem. Efter otaliga kloklippningar genom åren var både Happy och Inka trygga med personalen. De visste att de alltid fick något smarrigt att bjuda på, och Happy älskade att trycka sitt stora huvud i Meretes hand. Happy fick nu lite av den trygghet hon så väl behövde när hon följde efter Merete till undersökningsrummet.
Spara tid när varje minut räknas

Operation?
Efter en stund kom Merete ut med beskedet: ledbandet var av och benet skulle behöva stelopereras. Maria visste hur jobbig den här typen av operation var, men som van djurägare var hon med på noterna. Det fanns inget att tveka över.
Från kloklippning och
konsultation till
avancerad djursjukvård
Lång dag av väntan
Maria lämnade Happy på kliniken tidigt nästa morgon för operation. Trots att hon visste att Happy var i goda händer hos veterinär Mette var det en lång dag av väntan. Happy skulle vara kvar på kliniken i 5–6 timmar, och under tiden försökte Maria sysselsätta sig med annat. Men tankarna återkom ständigt till Happy och operationen.
Framåt kvällen, strax innan kliniken stängde, kom så äntligen samtalet som Maria hade väntat på.
Operationen hade gått bra, även om den hade varit lång och krävande. Maria kände en stor lättnad när hon hörde att allt hade gått enligt plan. Happy skulle få komma hem redan samma kväll, med benet gipsat och ordinerad vila.
När Maria hämtade Happy på kliniken möttes hon av en trött men väl omhändertagen hund. Happy var fortfarande påverkad av narkosen, och gipset runt benet gjorde hennes rörelser tunga och ovana.
Tio veckors återhämtning
Happy, som alltid varit full av energi, var nu begränsad i varje rörelse. För en hundras som älskar att sträcka ut och känna vinden genom pälsen var de tio veckorna av återhämtning en omställning. Särskilt tufft var det för Happy att se Inka, hennes bästa vän och följeslagare, rusa omkring och leka som vanligt. Inka gjorde sitt bästa för att vara ett stöd. Hon höll sig ofta tätt intill och gav Happy sällskap, men ibland kunde hon inte motstå frestelsen att springa iväg över fälten. Då låg Happy kvar och blickade längtansfullt efter sin kompis.
De regelbundna besöken till kliniken blev snart en del av vardagen. Merete bytte gipset var femte dag och masserade försiktigt det skadade området för att påskynda läkningen. Trots att det var en utmanande period blev turerna till Tygelsjö ett ljus i mörkret för Happy. Varje gång hon fick träffa Merete blev hon glad och verkade nästan glömma sina bekymmer för en stund.
Maria såg hur Happy sakta men säkert blev starkare för varje dag som gick. Återbesöken blev allt glesare, och Happy började återfå sin rörlighet och styrka i benet. Även om det var tufft visade Happy en anmärkningsvärd anpassningsförmåga och kämpaglöd.
När de tio veckorna äntligen hade gått var det dags att ta bort gipset. Merete masserade det skadade benet en sista gång och gav Maria instruktioner om hur rehabiliteringen skulle fortsätta hemma.
Alla ögonblick i djurets och ditt liv – vi är med er på hela resan
Läs mer om våra erfarna veterinärer och djursjukskötare.

Happy idag
Nu, några månader senare, har livet på gården återgått till det normala. Happy har återfått sin forna energi och njuter till fullo av friheten tillsammans med Inka. De två hundarna leker med varandra precis som de brukade, och olyckan i höstas känns som ett avlägset minne.
Förregistrera ditt djur hos oss
Gör det lättare och snabbare för dig själv och ditt djur när det gäller.